Potatissallad

Här har ni enkel och smarrig sommarmat!

Av två anledningar köper jag aldrig färdig potatissallad. 1) det är oftast gul lök i, vilket jag är allergisk mot och 2) den är enligt min smak alldeles för fet och ofta smaklös. Jag gör helt enkelt min egen. Receptet har jag prövat mig fram till.

Det här räcker till tre eller fyra portioner ungefär.
10 färskpotatisar (väldigt svårt att säga summa eftersom storleken skiljer sig mycket åt)
1 golden delicious-äpple
1 burk keso
cirka två matskedar creme fraiche
knappt en matsked majonnäs (kan uteslutas)
gräslök efter smak
örtsalt, peppar, chilipeppar

Jag behåller skalet på, men där gör man som man vill med potatisen. Jag tärnar potatisarna innan kokning. Då går det mycket fortare. Jag både saltar och pepprar potatisvattnet.
Låt potatisbitarna svalna i ett durkslag.
Tärna äpplet. Behåll definitivt skalet! Jag gillar golden delicious för att det äpplet har en bra sötma, syra och fasthet. Perfekt i mat.

Blanda keso, creme fraiche och majonnäs i en bunke. Klipp i gräslök. Salta (örtsalt), peppra och smaka av. Jag som älskar chili har gärna lite chilipeppar i, men chilin får inte ta över smakmässigt. Här är det äpple, potatis och keso som ska bära smaken.

Blanda potatis- och äpplebitarna och vänd i kesoröran. Rör bara runt snabbt, eftersom potatisen lätt blir mosig annars. Låt dra en stund för smakens skull. Har salladen stått i kylen, ta fram den en stund innan servering. Den är mycket godare om den inte är kylskåpskall.

Servera till precis vad som helst. Grillat passar utmärkt till, både vegetariskt, kött och fisk. Idag åt jag som synes stekt lax. Underbart gott och gjort ganska snabbt.

Lämna en kommentar